2012. dec 06.

Valaki szellentett…

írta: senkisemszámítaspanyolinkvizícióra
Valaki szellentett…

Valaki elszellentette magát a Parlamentben. Előfordul az ilyesmi. Úri Közönség ilyenkor úgy tesz, mintha senki nem hallott volna semmit, egy pillanatra megfagy a levegő, de utána mindenki úgy csinál, mintha mi sem történt volna és megy tovább a beszélgetés.

Mi viszont nem így tettünk. Mint az óvodások, iskolások, mindenki gyorsan elkezdte bizonygatni, hogy nem én szellentettem, hanem az ott. Mindenki ujjal mutogatott rá. Nézzék meg, ő a szellentő! Jöttek a tévék, rádiók, újságok és vitték a hírt. A magyar Parlamentben szellentő van.

És „nemzetközivé lesz holnapra" a hír. Már tudja az egész világ, hogy ez a szellentők országa. És visszük ország-világ elé, transzparensekre írjuk, nagygyűléseket hívunk össze, demonstrálunk.

Hátha nem mindenki hallotta még.

Mi lett volna, ha a Parlamentben egy másodperc fagyszünet után mindenki úgy tesz, mintha nem hallott volna semmit. Nem számol be róla a tévé, a rádió, az újság? Másnapra szétrohasztotta volna az országot a fasizmus, nácizmus, antiszemitizmus?

Ugyan már kérem! Az eszméknek nyilvánosságra van szükségük. Anélkül végük. És ezt a nyilvánosságot most pont azok biztosítják számára, akik tenni akarnak ellene.

Kinek jó az, ha a világon fasiszta országnak fognak minket gondolni? Az antifasisztáknak jó? Dehogy jó, senkinek sem jó. Idejön Uncle Sam és elzavarja a Jobbikot? Nem fogja. Vagy a pillanatnyi politikai érdek fellette áll hazánk érdekeinek? Hogy elő lehessen venni a berozsdált antifasiszta tollakat? Hogy elő lehessen venni a beszáradt antifasiszta tintát? Ez fontosabb?

Aki ismer, tudja, hogy az abszolút szólásszabadság híve vagyok. Tőlem, aki akar zsidózzon, fasisztázzon, cigányozzon, nácizzon, kinek mi esik jól. Mint pályaelhagyó történész, az a sommás véleményem, hogy abból mindig csak baj származott, ha fejekben megfogalmazódott véleményeket - legyen az bármekkora baromság - nem lehetett szabadon elmondani. Akinek az a véleménye, hogy az izraeli-magyar kettős állampolgárok veszélyeztetik Magyarországot, hadd mondja! Akinek az a véleménye, hogy aki meg ilyet mond, az egy fasiszta, náci, őstulok, az is hadd mondja! Legfeljebb ha valaki hülyeséget beszél, akkor nem adunk neki nyilvánosságot. Csak ehhez szükség lenne a szenzációhajhász médiumok felelős gondolkodására is.

Nem szabad félnünk a kimondott gondolatoktól, véleményektől, bármennyire is nem értünk vele egyet. Attól, hogy valaki zsidózik egyet, attól nem lesz hazánkban fasizmus. És vice versa: nagygyűlésekkel, ráolvasással sem lehet fasizmust megakadályozni.

Tessenek már észhez térni, és hagyjuk a hisztit. A magyar nép sokkal józanabb, felnőttebb attól, hogy XXI. században szélsőségeknek utat engedne. És ha bárki fasiszta rendszert akarna Magyarországon létrehozni, nem beszédeket mondó politikusok, újságcikkeket irkáló véleményvezérek akadályoznák meg, hanem a magyar polgárok.

Szólj hozzá